5 Ocak 2012 Perşembe

Kulüpler Birliği Toplantısının Detayları


“Bize danışmadan Genel Kurul kararı alan Futbol Federasyonu’nun tavrını şık bulmuyoruz, kınıyoruz. Federasyon kulüpleri birbirine düşürdü.


“Bir defaya mahsus küme düşürmenin kaldırılmasını istemiyoruz. 58. madde değişsin; şike yapan düşsün ama teşvikte ve teşebbüste düşme olmasın.”




KULÜPLER Birliği Vakfı’nın tarihi toplantısından ‘Futbol Federasyonu’na UYARI’ çıktı. Süper Lig’deki 18 kulübün temsilcileri, yayınladıkları bildiriyle federasyonu topa tuttu. İsterseniz gelin o toplantıda neler yaşandığına bakalım...

Birlik, A.Gücü temsilcisi olmadan toplantıya başladı. Ana gündem maddesi 26 Ocak’taki Federasyonu Genel Kurulu ve o kongrede alınacak şike kararıydı. Başkan Yıldırım Demirören’in konuşmasından sonra sözü F.Bahçe Asbaşkanı Ali Koç aldı...

Koç, konuşmasına espriyle başladı... 58. maddenin değiştirilmesine karşı olan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, asbaşkan Nevzat Şakar, G.Saray Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk, Bursa Başkanı İbrahim Yazıcı ve Ordu Başkanı Nedim Türkmen’in yan yana oturmasına göndermede bulunan Ali Koç, “Siz bilerek mi yan oturdunuz!” dedi...

Koç: Fenerbahçe sadece adalet istiyor

ALİ Koç, Fenerbahçe Kulübü olarak, şike ve teşvik suçu işleyenlere verilecek cezalar konusundaki bakış açılarını şöyle dile getirdi:

- Biz adalet istiyoruz. Adil davranılmasını talep ediyoruz. Evrensel hukuk kurallarının uygulanması gerektiğinin altını çiziyoruz. Burada bulunan sayın başkanlardan bir ricamız var; basın önünde konuşmayın lütfen. Bizi idam etmenin anlamı yok. Biz eğer suç ve suçlu varsa cezalandırılmasından yanayız. Ama her gün idam etmenin anlamı da yok. 
Koç’un konuşmasıyla birlikte tansiyon yükselmeye başladı. Fenerbahçe Asbaşkanı, şike soruşturmasını yürüten savcılığa da sitem etti:

- Deniz Feneri soruşturmasına gösterilen hassasiyet Fenerbahçe’ye gösterilmiyor, esirgeniyor. Medya her gün linç ediyor. Eğer adil yargılama yapılırsa Fenerbahçe’nin aklanacağına inanıyorum.

Şener: Küfürleri de söyleyecek misiniz?

- KULÜPLER Birliği Vakfı toplantısında, Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç ile Trabzonspor Başkanı Sadri Şener arasında gergin bir diyalog yaşandı...
KOÇ: Her gün temcit pilavı gibi Etik Kurulu raporunu gündeme getirip duruyorsunuz.
ŞENER: Etik Kurulu raporunu biz uydurmadık. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar bu raporun sonucuna göre karar vereceğini söylemedi mi?
KOÇ: O raporun yaptırımı yok. 
ŞENER: Mehmet Ali Aydınlar bunu söyledi mi, söylemedi mi siz ona bakın. Bunu biz söylemedik.
KOÇ: Etik Kurulu raporu tamamen eksik. 
ŞENER: Ali Bey, az önce temcit pilavı dediniz. Bu sözler size yakışmadı. 40 bin kadın taraftarın tribünleri doldurduğu maç için “UEFA ödül verecek” diyorsunuz. Peki o maçta 40 bin kişinin Sadri Şener’in annesine dakikalarca küfür edildiğini ve sesinizin çıkmadığını da söyleyecek misiniz?
KOÇ: - Sayın başkan size küfür edildiyse özür dilerim. Ama sizler de bizlere anlayışla yaklaşmalısınız.



Federasyon yanlış üstüne yanlış yapıyor

- ALİ Koç ile Sadri Şener arasındaki diyaloğun ardından Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk söz aldı:

- Hiçbir kulübün düşmesini ve zor durumda kalmasını arzu etmiyoruz. Sadece evrensel hukuk kurallarının uygulanmasını istiyoruz. 
KOÇ: Şike yapan varsa küme düşsün.
Araya tekrar Sadri Şener girdi:

- Genel kurul kararı yanlış. Federasyon yanlış üstüne yanlış yapıyor. İstifa etsinler yapamıyorlarsa.
KOÇ: Kördüğüm oldu her şey.

Fenerbahçeliler masanın diğer ucunda oturdu

Toplantıda Fenerbahçe Kulübü’nü temsil eden asbaşkanlar Ali Koç ve Cihan Kamer, Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı’nın yanındaki iki koltuk boş olmasına rağmen, masanın diğer tarafında oturmayı tercih etti.

Yayıncı kuruluşa 3 yıl uzatma hakkı

TOPLANTIDA, Süper Lig’in yayıncı kuruluşu Digitürk ile ilgili de kritik bir karar alındı. Birlik üyeleri, şike soruşturması nedeniyle 100 milyon dolar zarar ettiğini açıklayan Digitürk’e 3 yıl uzatma hakkı tanınması konusunda uzlaşmaya vardı. Bu isteğin de federasyona bildirilmesine karar verildi.

Hani bizden ayrılan oyuncuyu almayacaktınız

Ankaragücü Başkanı Altınyuva,  parasızlık yüzünden kaybettiği 11 futbolcuyu transfer eden 17 kulübün yöneticilerini protesto için, toplantıyı 
terk etti.

KULÜPLER Birliği Vakfı’nın toplantısı, vakfın İstanbul’daki ofisinde yapıldı. Saat 13.30’da başlayan toplantıya A.Gücü Kulübü Başkanı Sami Altınyuva, geç katıldı. “Protesto için geç geldim” diyen Altınyuva, toplantının hemen başında ilk sözü aldı ve diğer 17 kulübün temsilcilerine hitaben şunları söyledi:

- Hepiniz benden büyüksünüz. Bana söz hakkı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz toplantıda Ankaragücü’den ayrılan futbolcuları almayacağınıza dair söz vermiştiniz. Ama şimdi bizden ayrılanları bedava aldınız. Sözünüzün arkasında böyle mi duruyorsunuz?
Sami Altınyuva bu sözlerinin arkasından, 58. maddede değişiklik yapılmasına kulüp olarak karşı çıktıklarını söyledi ve toplantıdan ayrıldı.

Yetkiniz var, neden kullanmıyorsunuz?

Toplantıda TFF Yönetim Kurulu’na sert eleştiriler yapıldı: “Bizi genel kurula çağırmanın anlamı ne? Yetkisi yok mu federasyonun? Var, o zaman neden topu bize atıyor.”

TOPLANTIDA, Ali Koç, Sadri Şener ve Adnan Öztürk arasındaki konuşmaların ardından asıl gündem maddesine geçildi. 
26 Ocak tarihindeki genel kurulda küme düşme bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılacak mıydı?
Kulüp temsilcileri bu konuda ne düşünüyorlardı?
Sivasspor ve Fenerbahçe gibi kulüplerin dışında kalan tüm temsilciler bu yaklaşıma “Hayır” dediler. 
- Herkes karşı mı?
- Evet karşı.

- Şike yapan küme düşsün mü?
- Evet düşsün...
Toplantının sonraki bölümünde Futbol Federasyonu’na eleştiri sesleri yükselmeye başladı:
- Bizi genel kurula çağırmanın anlamı ne? Yetkisi yok mu federasyonun? Var, o zaman neden topu bize atıyor?

Kongreye ‘kaos olmasın’ diye katılacağız

KULÜPLER Birliği Vakfı toplantısının son bölümünde kamuoyuna, Birliğin 58. madde konusundaki tutumuna ilişkin bir açıklama yapılmasına karar verildi. Fakat açıklamanın ana hatları daha çok Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na bir muhtıra niteliği taşıyordu:
Genel Kurul’da bir defaya mahsus küme düşürülmenin kaldırılmasını değil, 58. maddenin uygulanmasını istiyoruz.
Bize danışmadan Genel Kurul kararı alan federasyonun bu tavrını şık bulmuyor, kınıyoruz. Federasyon kulüpleri birbirine düşürdü.
26 Ocak’taki Olağanüstü Genel Kurul toplantısına kaos olmasın diye katılacağız. Federasyonun çalışmalardan memnun değiliz.
58. maddede değişiklik yapılsın. Şike yapan küme düşsün ama teşebbüs ve teşvik priminin cezası küme düşme olmasın.

DEMİRÖREN AÇIKLAMAYI OKUYUP, TFF’YE GİTTİ

Kulüp temsilcileri, toplantının ardından topluca basının karşısına geçip, “Birlik beraberlik içindeyiz” mesajını verdi. Birliğin açıklamasını okuyan Yıldırım Demirören, daha sonra TFF’nin İstinye’deki binasına gidip, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile görüştü.

Savunmalar bir an önce alınıp, karar verilsin

TOPLANTI sonrasında Yıldırım Demirören’in okuduğu Kulüpler Birliği Vakfı bildirisini Ali Koç ve Adnan Öztürk, birlikte kaleme aldı. Fenerbahçe Asbaşkanı Koç, bildiriye ‘savunma haklarını kullanamadan suçlu konumuna düşürüldüklerine’ dikkat çeken ve federasyonun bir an önce karar vermesi gerektiğini vurgulayan şu maddeyi özellikle koydurdu:

“Bugüne kadar herhangi bir savunma hakkı kullandırılmadan, kişi ve kurumlara ceza verilmesinin beklenmesi, evrensel hukuk ile bağdaşmamaktadır. Türk futbolunun selameti için adil bir yargı sürecini takiben bu sürecin sonuçlandırılması elzemdir. Bu bağlamda konunun etraflıca incelenmesi, kişi ve kurumların süratle ifadelerinin alınması sonucunda alınacak kararın en doğrusu olacağına inanıyoruz.”

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More